V expozici nově uvidíte i  pravou  čelist  Mosasaura velkou 120 cm !

Stevia Rebaudiana

Stévia je nazývána také sladká tráva z Paraguave.

 

Stévia je sladká, víceletá bylina z čeledi hvězdnicovítých (Asteraceae).

 

Původ Stévie:

Stevia rebaudiana pochází z Paraguaye, kde roste v nadmořské výšce 300 – 6000 m. V roce 1971 se Stévia začala pěstovat v Japonsku , kde se v dnešní době , vyrábí asi 3 000 tun sladidla ze stévie.Stévia se pěstuje i v Číně , Vietnamu , USA a v Bulharsku , kde se ze Stévie vyrábí sladidlo Marumilon.

 

Využití Stévie:

Extrakt ze Stévie rebaudiany má 200 x – 300x větší sladivost než cukr a je oproti cukru nekalorické.Stévia je tedy ideální sladidlo nejenom pro diabetiky , indiáni odedávna používají Stévii i jako léčivou rostlinu.Bylo prokázáno , že Stévia má antibakteriální , protivirové a protiplísňové účinky.

 

Ze Stévie se vyrábějí žvýkačky a ústní vody , neboť steviosid likviduje patogenní bakterie ústní mikroflory a zabraňuje tak zubnímu kazu.Steviosid obsahuje celá rostlina kromě kořenů.

 

Pěstování Stevie rebaudiany-sladké trávy:

 

Stevii pěstujeme asi 15 let , bohužel jsem nikdy nezkoušel pěstovat Stévii venku na zahradě .Někteří pěstitelé však tvrdí , že to jde celkem snadno a chce to jen trochu slunnou a závětrnou polohu.

 

Velkou výhodou Stévie rebaudiany je to , že pochází z Andských oblastí a je tedy zvyklá na nižší teploty.Já Stevii pěstuji ve skleníku v květináčích o průměru 12 cm.Nechám Stévii narůst do výšky 30 – 40 cm a pak ji zakrátím na polovinu.Stévia rychle obrazí a v krátkém čase naroste opět do původní výšky , tímto způsobem získám ze Stévie větší množství listu k sušení.

 

Pokud někdo trhá ze Stévie pravidelně listy dojde do stádia kdy má Stévia malou asimilační plochu a pak pomalu roste a výtěžnost je malá.Pro získání dostatečného množství listů je lépe pěstovat více rostlin Stévie.

 

Při pěstování více rostlin Stévie ve volné půdě na zahradě by měla být výnosnost mnohem větší.Stevii pěstuji v běžném substrátu pro pokojové rostliny. Přihnojuji běžnými hnojivy.Stévia by se však neměla přehnojovat , pokud jí hodláme používat jako sladidlo.

 

Stevii rebaudianu zimuji ve skleníku kde je teplota 5 – 13 °C při omezené zálivce.Zimování Stévie v bytě , při pokojové teplotě bude pro Stévii asi problém.Chce to najít chodbu , verandu …kde je teplota co nejnižší , ne však pod 5°C.Zájemci o pěstování Stévie , kteří nemají vhodné podmínky na zimování to mohou řešit tak jako u muškátů.Koupit na jaře sazenice Stévie a pěstovat ji jen od jara do podzimu , v bytě nebo na zahradě.

 

Při vysazování Stévie na zahradu bychom neměli s výsadbou příliš spěchat , aby Stévii nepoškodily jarní mrazíky.Ideální pro výsadbu Stévie je konec května nebo až v červnu , podle počasí.