Z čeledi bukovitých (fagaceae). Je to statný strom až 30m vysoký. Pochází z malé Ásie. Dožívá se stáří až 300 let a více.
V Evropě se pěstuje na mnoha místech : Itálie, Řecko, Francie, Německo, Slovensko. Na Slovensku je v Topoľčiankách kaštanovníkový sad o rozloze 4 ha , kde se sklízí kolem 4 tun plodů ročně. I v naší republice roste kaštanovník jedlý například v Nasavrkách, kde je sad o rozloze 1 ha v nadmořské výšce 500m. To nám dokazuje, že je to velmi odolná rostlina.
U nás velmi rozšířený jírovec (Aesculus Hyppocastanum), lidově zvaný též koňský kaštan, není s jedlým kaštanem příbuzný. Název „kaštanovník „ vznikl pouze na základě podobnosti plodů. Kaštanovník můžeme pěstovat na kterékoliv ze světových stran.
Například v Hukvaldském Tropicu, jej pěstujeme na severozápadním svahu ,v nadmořské výšce asi 400m v těžké jílovité půdě, kterou jsme při výsadbě vyhnojili kompostem. Stromy byly vysazeny v roce 1985 a bez omezování výšky řezem ,vyrostly pouze 5m. Rostliny se na zimu nijak nezakrývají. Nepoškodily je ani mrazy -25° C.V zimě ,v roce 2011/2012 ,však naše Kaštanovníky na Hukvaldech silně omrzly a to zřejmě z důvodu ,že mrzlo v době ,kdy nebyl napadlý sníh a nebyly tudíž chráněny kořeny proti promrznutí.I když mrazy v této zimě,byly maximálně – 18°C.
Kaštanovník začíná kvést ve stáří asi 8 let. Roubované rostliny mohou kvést již dříve. Kaštanovník můžeme roubovat i na podnož buku (Fagus Silvatica), se kterým je příbuzný a dobře srůstá. Kvete během měsíce června a květy jsou samčí i samičí, umístěné na dlouhých vzpřímených jehnědách. Je to dobrá medonosná rostlina a v době květu přitahuje velke množství včel. Kvůli lepšímu opylování je lépe vysazovat alespoň dvě rostliny ve sponu aspoň 5m.
Semena kaštanovníku jedlého se v syrovém stavu dají v podzimních měsících běžně koupit v obchodě . Před výsevem je musíme stratifikovat , Jinak špatně klíčí. Plody dozrávají ,v našich podmínkách na Hukvaldech ,asi v polovině října. Plody obsahují hodně škrobu a cukru, takže jsou velice výživné ( asi 800 joulů /100g).
Kaštany můžeme konzumovat sušené, pečené. Před pečením musíme udělat do slupky dírku. V cukrářství se plody kaštanovníku jedlého používají také jako náhražka ořechů na ozdoby dortů nebo výrobu cukroví.